Løpetid

Payton er en hund som har løpetid en gang i året. Kjempepraktisk i hverdagen – ikke fullt så praktisk når man skal planlegge valpekull. Men jeg foretrekker det fremfor en hund som for eksempel løper hver 5. måned.

Jeg forventet at den skulle komme i begynnelsen av januar, så jeg har sjekket henne daglig for ikke å gå glipp av starten. Det er veldig fint å kunne fastsette dag 1 i løpetiden.

Søndag 21. desember dukket første tegnet til blod opp og vi kunne endelig begynne å planlegge parring. Denne gangen skal vi reise til Danmark for å møte den utvalgte, og da er det litt som skal planlegges i forhold til jobb, reise, båtbiletter og overnatting.

En hund sin løpetid kan deles inn i fire perioder:
Forbrunst (proøstrus): Den første delen av løpetiden. Eggstokkene starter å produsere østrogen. Tispa markerer mere ute, starter å blø og hovner opp nedentil. Når østrogenet når et visst nivå utløses det et signal som frigjør et nytt hormon; «det luteiniserende (LH)» og dette hormonet setter igang selve eggløsningen. Når dette hormonet begynner å stige, faller østrogenproduksjonen. Etter at egget har løsnet starter produksjonen av hormonet «progesteron» å øke, og det er dette hormonet man måler nivået av når man skal fastsette riktig parringstidspunkt.
Brunst (østrus): Denne perioden er tispa parringsvillig.
Metøstrus: Perioden tispa ikke lenger godtar hannhunden.
Anøstrus: Hvileperioden i mellom løpetidene.

Om progesteron:
Progesteronet begynner å stige noen dager før eggløsning. Ved eggløsning ligger progesteronnivået på 15-20 nmol/L. Det optimale tidspunktet for parring er normalt sett når progesteronet ligger på 30-60 nmol/L. Etter at progesteronet har begynt å stige vil det normalt sett doble seg hvert halvannet døgn de nærmeste 2-3 dagene.

Payton tok første progesterontest på dag 3 i løpetiden. Jeg visste egentlig at det var altfor tidlig å ta en test, men jeg har ikke veldig mye is i magen. Nivået var da på 2 nmol/L som i praksis betyr at det ikke har begynt å stige enda. Dag 6 ble det tatt en ny test som viste 3 nmol/L.
Jeg kommer til å ta en ny test på dag 9. Testen utføres med en enkel blodprøve som analyseres på sentrallaboratoriet ved MMBU. Jeg får da svar etter få timer.

1 tanke om “Løpetid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *